Телефонуй просто зараз:phone (095) - 822 - 93 - 30

Легальне перебування іноземців в Україні

Березень 3, 2018

Сьогодні хотіла б детальніше зупинитись на правових підставах знаходження іноземців на теренах України, оскільки як вбачається із звернень, дане питання є актуальним не лише для іноземців, але й для громадян України.

Загалом можливий строк тимчасового перебування іноземця в Україні передбачається візою та міжнародними договорами, а для громадян країн з безвізовим порядком перетину кордону, максимальний строк перебування в Україні становить 90 днів протягом півроку (180 днів). При потребі більш тривалого перебування іноземця в Україні, за умови наявності підстав визначених законом, підлягає оформленню посвідка на тимчасове проживання, а також посвідка на постійне проживання.

Розглянемо найпоширеніші підстави оформлення посвідки на тимчасове проживання (Temporary residence permit) і алгоритм їх отримання.

Тимчасове проживання у зв`язку із працевлаштуванням іноземця

Перелік документів,які необхідно подати в міграційну службу:

  • заява іноземця
  • поліс медичного страхування
  • дозвіл на застосування праці іноземців (Permit for employment of foreigners and stateless persons)
  • письмове зобов`язання роботодавця перед міграційною службою та центром зайнятості про обов`язкове повідомлення щодо дострокового припинення трудового договору.
  • копія диплому іноземця з навчального закладу, що відноситься до перших сто, визначених законом рейтингу

Треба пам`ятати, що на працевлаштованого в Україні іноземця в повній мірі застосовується трудове законодавство нашої держави, з усіма правами, обов`язками та гарантіями. Посвідка діє протягом чинності дозволу на застосування праці, який видається територіальними органами Державної служби зайнятості за місцезнаходженням роботодавця. Для отримання дозволу на працевлаштування іноземця, працедавець подає інформацію про попит на вакантну посаду в Україні, обґрунтовує доцільність працевлаштування іноземця, сплачує плату у розмірі 4 мінімальних заробітних плат. Як правило такий дозвіл видають на один рік та продовжують, у разі необхідності, на такий самий строк.

Тимчасове проживання у зв`язку із навчанням іноземця

Перелік документів,які необхідно подати в міграційну службу:

  • заява іноземця
  • поліс медичного страхування
  • підтвердження факту навчання
  • письмове зобов`язання навчального закладу перед міграційною службою про обов`язкове повідомлення щодо відрахування іноземця.

Тимчасове проживання у зв`язку із воз`єднанням сім`ї

Перелік документів,які необхідно подати в міграційну службу:

  • заява іноземця
  • поліс медичного страхування
  • документ, що підтверджує факт знаходження у шлюбі

Іноземець – засновник юридичної особи в Україні.

Будучи учасником (засновником) юридичної особи, іноземець має право на отримання посвідки на тимчасове проживання, однак повинні бути дотримані певні умови.

Законодавець ставить вимоги щодо розміру частки у статутному капіталі зареєстрованої в Україні юридичної особи. Так, розмір частки має становити не менше 100 000,00 євро.  У цьому випадку, посвідка на тимчасове проживання видається на 2 роки і строк її дії може бути продовжений, якщо такою юрособою було працевлаштовано не менше 3 громадян України, а також було сплачено в державний бюджет податок на прибуток у певному розмірі.

Для оформлення посвідки на тимчасове проживання (у всіх вищезгаданих випадках) необхідно оформляти довгострокову візу та сплачувати адмінзбір.

Попередня консультація безкоштовна

Звертайтеся за професійною
консультацією