Телефонуй просто зараз:phone (095) - 822 - 93 - 30

В’їзд громадян Російської Федерації на територію України

Березень 27, 2017

16 січня 1997 року Уряд України та Уряд Російської Федерації домовилися про безвізовий режим, згідно до якого громадяни Російської Федерації при дотриманні правил перебування могли в’їжджати, пересуватися по території та виїжджати з України на підставі наступних документів:

  • Внутрішнього паспорта громадянина Російської Федерації;
  • Закордонного паспорта громадянина Російської Федерації;
  • Дипломатичного чи службового паспорта;
  • Паспорта моряка при наявності суднової ролі;
  • Льотного свідоцтва члена екіпажу повітряного судна;
  • Свідоцтва про народження із зазначеним громадянством (до 14 років);
  • Свідоцтва про в’їзд чи повернення у Російську Федерацію (для повернення).

30 січня 2015 року Кабінет Міністрів України ухвалив нову постанову. З 1 березня 2015 року постанова № 23 зупинила окремі положення угоди 1997 року. Зокрема, громадяни Російської Федерації втратили змогу в’їжджати, виїжджати, перебувати, пересуватися територією, прямувати транзитом чи перетинати кордон будь-яким іншим чином на підставі:

  • Внутрішнього паспорта громадянина Російської Федерації;
  • Свідоцтва про народження із зазначеним громадянством (до 14 років).

Якщо термін перебування на території України не перевищує 90 діб, громадяни Російської Федерації не повинні реєструватися у відповідних органах за місцем перебування. Але вони повинні мати заповнену міграційну картку з позначкою прикордонних органів при в’їзді на територію держави.

Ще одна умова в’їзду в Україну для громадян інших країн чи осіб без громадянства – наявність відповідного фінансового забезпечення або можливості отримати його законним шляхом. Це зазначене у статті 21 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».

Розмір фінансового забезпечення затверджений 4 грудня 2013 року постановою Кабінету Міністрів України № 884. Громадяни Російської Федерації повинні мати підтверджене забезпечення у розмірі 20 діючих на момент перетину кордону прожиткових мінімумів на одну особу на місяць. Якщо період перебування не дорівнює місяцю, фінансове забезпечення (ФЗ) розраховується за формою:

ФЗ = ((20*Пmin):30)*(КД+5)

Тобто, 20 прожиткових мінімумів (Пmin) ділиться на 30 (середнє число днів у місяці) та множиться на заплановану кількість днів (КД) плюс ще п’ять днів додатково.

Фінансове забезпечення підтверджується одним із наступних свідоцтв:

  • Готівка у національній українській або конвертованій іноземній валюті;
  • Міжнародна платіжна картка з випискою з банківського рахунку, що підтверджує наявність на ньому зазначеної суми;
  • Документ, що підтверджує можливість отримання зазначеної суми у банках України;
  • Документ, що підтверджує бронювання чи оплату житла та харчування на території України;
  • Гарантійний лист-запрошення від приймаючої сторони, що бере на себе зобов’язання сплати всіх витрат іноземця чи особи без громадянства під час перебування на території України;
  • Договір на туристичне обслуговування;
  • Проїзний квиток у зворотному напрямку, до країни проживання чи третьої країни.

Якщо у Вас виникли будь-які запитання можете звернутись до мене адвоката Оксани Туркас у Львові для безкоштовної правової консультації.
 
 

Попередня консультація безкоштовна

Звертайтеся за професійною
консультацією